O nama

Izdavačka kuća Veselin Masleša iz Sarajeva, jedna od najuglednijih izdavačkih kuća na bivšem jugoslavenskom prostoru, osnovana je 10. juna 1950. godine.

Danas ova izdavačka kuća nosi ime Sarajevo Publishing. Sarajevo Publishing je pokretač i nosilac brojnih bosanskohercegovačkih nacionalnih projekata, od udžbeničkih, stručnih, leksikografskih i kulturoloških knjiga i priručnika, do lijepe književnosti, dječije knjige i drugih vrijednih izdanja.

Na blizu sedam hiljada izdanja, koje je ova kuća objavila do danas, kroz desetak biblioteka, koje su postale znak raspoznavanja i biljeg prošlih vremena u ovom segmentu, odgajane su generacije bosanskohercegovačke inteligencije, naučnih radnika i eksperata svih profila. Dovoljno je spomenuti projekte poput biblioteka Kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine, Logos, Lastavica, Ars… te udžbenike i priručnike za osnovne i srednje škole kao i za univerzitete.

Naša odgovornost iz godine u godinu je sve veća prema nastavnicima, učenicima, studentima, jer smo samo u posljednjih šest godina objavili više od 300 udžbenika. Danas je naša kuća vodeća u udžbeničkoj djelatnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine. Stoga je razumljivo zašto je Sarajevo Publishing veliki prijatelj bosanskohercegovačkih porodica i nezaobilazan partner školama, bibliotekama, kulturnim i javnim institucijama.

Šezdeset generacija odrastalo je uz naše knjige. Spremni smo i za šezdeset prvu generaciju.

Autori, urednici i stručni konsultanti, pokazavši visok nivo znanja, kreativnosti, te uvođenjem novih i modernijih pristupa, učinili su naše udžbenike najkvalitetnijim na području za koje su pisani.