Kulturno naslijeđe

kulturnonaslijedje

Biblioteka Kulturno naslijeđe je temeljna biblioteka ove kuće, naučno je fundirana i, po ocjenama eksperata, to je najznačajnija biblioteka u bosanskohercegovačkom izdavaštvu uopće. Već prva knjiga u ovoj jedinstvenoj biblioteci “Studije o kamenom i bakarnom dobu u sjeverozapadnom Balkanu“ autora Alojza Benca, koju smo objavili 1964. godine, skrenula je na sebe pažnju kulturne javnosti naučnom serioznošću i širinom zahvata.

Zahvaljujući mozaičnoj strukturi biblioteke, pokrivene su bjeline iz raznih oblasti, počev od arheologije i paleografije, preko arhitekture, kultnih i votivnih spomenika, ukrasne plastike, epigrafike, ikona, fresaka i žanr slikarstva, do opće i kulturne historije, gdje svakako posebno treba istaći ljetopise domaćih ljudi i putopise stranaca, bilo da su se nalazili u diplomatskoj službi, ili da su kroz ove krajeve prolazili kao avanturisti, novinari ili radoznali putnici.

Monografske studije imaju visok naučni nivo i snabdjevene su podacima o izvorima i literaturi, bilješkama, rječnikom i rezimeom, a izabrana djela, ljetopisi i putopisi opširnim predgovorom i komentarima.

Biblioteka Kulturno naslijeđe Izdavačke kuće Sarajevo Publishing spada u red onih kapitalnih biblioteka nastalih na ovim prostorima posljednjih pedeset godina, bez kojih bismo manje znali sami o sebi, a svijet bi manje znao o nama.

PUTOPIS

Evlija Čelebi
1996. g., 704. str.
ISBN
Šifra: 51008