KOJE SU TO BILE NAJČITANIJE KNJIGE U 2021. GODINI?

Na samom početku 2022., odlučili smo se podsjetiti koje su to knjige obilježile prethodnu godinu.

KOJE SU TO BILE NAJČITANIJE KNJIGE U 2021. GODINI?

Mnogi se zasigurno pitaju šta se to najviše čitalo u 2021. godini, godini koja je bila poprilično teška i izazovna, i u kojoj smo možda imali priliku čitati malo više nego inače. Zbog toga vam danas donosimo listu top 10 najčitanijih knjiga u 2021. godini u knjižarama Sarajevo Publishing. U slučaju da vam je neki od ovih naslova promaknuo, i dalje imate vremena da ga pročitate. Slobodno nam napišite koje su vas knjige oduševile ili potakle na razmišljanje u prethodnoj godini.
A mi vam i u ovoj godini želimo mnogo kvalitetnih pročitanih knjiga koje će biti lijek za vašu dušu i koje će "nahraniti" vaš um.
TOP 10:
1. Tuđmanov haški profil - Udruženi zločinački poduhvat na BiHIvo Komšić
Ovo je vrlo važna knjiga čiji naslov govori o čemu se radi. Ona je nastala na arhivi Haškog suda koju ima Informativni centar Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Sarajevu. Knjiga je, dakle, rađena na arhivskoj građi, koja je autentična, veoma važna i ne odstupa od onoga što je Haški sud utvrdio.
Iz arhive izvučeno je sve ono što je bilo važno za osnovnu tezu - da je na čelu udruženog zločinačkog poduhvata bio Franjo Tuđman zajedno sa svojim ministrom Gojkom Šuškom i komandantom hrvatske vojske Jankom Bobetkom. To je utvrdio Haški sud.
U knjizi se nalazi i skraćena verzija optužnice, zatim prvostepene i drugostepene presude, otkriva Komšić.
2. Kad sam bio hodža, Damir Ovčina
Kad sam bio hodža veliki je roman one književnosti čiji se veliki romani zovu Travnička hronikaProkleta avlijaDerviš i smrtHodža Strah… To je ona bosanska književnost koja voljom nacija više ne postoji, nego se razlomila u odjelite cjeline, čija odjelitost odgovara naciji i njezinim idealima, ali u koju se spomenuti i nespomenuti romani ne mogu uklopiti. “Kad sam bio hodža” ne uklapa se. I to mu je najveći kompliment. Damir Ovčina veliki je pisac.“ - Miljenko Jergović
3. Blank, Feđa Štukan
Roman o životu i smrti, politici i vjeri, mržnji i ljubavi. Blank je prva knjiga sarajevskog glumca Feđe Štukana. Roman je nastajao sedam godina, a počinje sa snovima jednog dječaka koji je samo želio da postane pilot. Feđa Štukan je u Blanku letio, padao, preživio najmanje 10 krugova pakla prije katarze i novog početka.
4. Pogibija braće Morića, Enver Imamović
Sarajevo u osamnaestom stoljeću je grad uzburkanog života. Sve su češći glasovi protiv Carstva, nezadovoljstvo buja, ratovi ne prestaju... U mnogobrojnim pričama koje se mogu ispričati iz tog perioda, ova o braći Morić je jedna od najuzbudljivijih.
5. 40 pravila ljubavi, Elif Safak
U ovome lirskom, maštovitom romanu, Elif Shafak razmatra dvije usporedne priče - jednu suvremenu i drugu smještenu u trinaesto stoljeće, kad je sufijski pjesnik i mistik Rumi susreo svog duhovnog mentora, derviša lutalicu poznatog kao Šems iz Tabriza. Obje priče zajedno utjelovljuju Rumijevu bezvremenu poruku ljubavi. Američka kućanica Ella Rubinstein ima četrdeset godina i u nesretnom je braku kad prihvaća posao recenzentice jednog književnog agenta. Ovo je čudesna priča o ljubavi i duhovnoj čežnji.
6. Bosnom hodim, Josip Pejaković
Kako se navodi u recenziji Esada Bajtala, kraća, strofično oblikovana kaza Bosnom Hodim Josipa Pejakovića, po autorovoj zamisli samo je uvod u knjiško koričenje njegovog cjelokupnog dramskog opusa koji priprema za štampu. A ujedno, predstavlja i predložak za predstavu u kojoj autor na svoj prepoznatljiv načini zbori o Bosni, ne samo takvoj kakva je danas u svojoj nikakvosti, nego i o onoj prošloj i budućoj kakvu sanja, zagovara i javno-scenski brani već decenijama.
7. Kako bolje mislitiChristel Petitcollin
Ako želiš proširiti znanje o sebi i saznati kako pronaći mir na profesionalnom planu, u odnosima s najbližima i u ljubavi, obavezno posegni za ovom knjigom! Uz nju ćeš bolje razumjeti sebe i druge, razvit ćeš i zavoljeti svoju neobičnu osobnost, a također i naučiti kako organizovati okruženje tako da se u njemu osjećaš najsigurnije.
Knjiga će ti približiti mnoge nove teme: autizam, izgubljenog blizanca, šamanizam, kvantnu fiziku, majmune… Predlažemo vam da pročitate djela navedena u popisu na kraju knjige: u njima ćete pronaći nastavak i dublji pristup tim novim područjima. Također knjiga odgovara na pitanja o hiperemotivnosti, o odnosima sa svijetom rada, o ljubavi…
8. Dejtonski nesporazum, Josip Pejaković
"Alija je desnom rukom i nalivperom “Pelikan” stavio potpis na sporazum u kojem piše da BiH nije Republika, jer je to mjesto prepustio drugoj republici – RS. Dejton je najodvratniji dokument u historiji dogovaranja. Dejtonski nesporazum je najveća mega granata bačena na zajedništvo. Ostali su počeli da se iseljavaju kunući sebe i svoju djecu što to nisu uradili 90-tih. Ostali su samo konstitutivni narodi. Biti konstitutivan znači biti glup, neobrazovan, glupan, tupko koji misli da će mu konstitutivnost donijeti posao kojeg nema. Mi nekonstitutivni ostajemo u poziciji u kojoj ostajemo. Jevreji su u Sarajevu gradili i širili kulturu. BiH je nasušni hljeb u kojem su pravoslavci i katolici brašno, muslimani voda, a Jevreji so. Danas je sve manje brašna i vode, a soli gotovo da nema nikako." - Josip Pejaković
9. Kako manje mislitiChristel Petitcollin
Po čemu je ova knjiga posebna ili čak jedinstvena?
U knjizi autorica ne govori o darovitosti nego samo o kompleksnom mišljenju i hipersenzibilnosti. Ljudi koji previše misle mrze izraz “darovit”. Većina autora smatra da je prekomjerna darovitost nevolja. Ova je knjiga odlučno pozitivna i optimistična. Biti drukčiji ne znači biti manjkav. Kompleksno mišljenje i hipersenzibilnost skrivaju veliku moć.
10. 12 pravila za život, Jordan B. Peterson
"Poznati klinički psiholog Jordan B. Peterson u ovomu svjetskom bestseleru odgovara na najteža životna pitanja povezujući istine drevnih tradicija sa zapanjujućim otkrićima najnovijih znanstvenih istraživanja. U ovoj knjizi iznimne snage pronaći ćete 12 vrlo jednostavnih, ali dubokih i mudrih pravila koja će vam pomoći da dovedete svoje misli, svoju osobnost i svoj dom u red te da radeći na vlastitomu poboljšanju ujedno poboljšate i cijeli svijet. Jordan Peterson široko razlaže svoju temeljitu argumentaciju govoreći o disciplini, slobodi, pustolovini i odgovornosti – iz mudrosnih tradicija svih kultura probrao je ono najvažnije i sažeo u dvanaest praktičnih i dubokih pravila o tome kako živjeti smislenijim životom."