DJEVOJKA S PLETENICAMA - WILMA GELDOF, recenzija by Bibliopolis

BIBLIOPOLIS nam donosi novu recenziju, a ovoga puta u pitanju je roman Djevojka s pletenicama. U nastavku pročitajte šta je to imao reći za novi roman koji je od marta dostupan u knjižarama i na web shopu.

DJEVOJKA S PLETENICAMA  - WILMA GELDOF, recenzija by Bibliopolis

"Kada nekoga ubiješ, povežete se za čitav život."


Pa, evo nešto malo drukčije: Djevojka s pletenicama Wilme Geldof.

Nešto, ako mene pitaš, prilično posebno, ne samo drukčije. Bog zna da sam se načitao drukčijih stvari za koje se ispostavilo da su, je l’, totalno smeće. No, s druge strane…

Pa, ukratko. Najprije treba napomenuti da je Djevojka s pletenicama, hmm… polu-autobiografija. Prije početka romana stoji autoričino odricanje odgovornosti, gdje napominje da se nije precizno držala događaja. Ali dovoljno je zastrašujuće što je i pola ove radnje bazirano na istini.

Zato što—uf. Možda je to nešto što bismo mogli nazvati „zrelom hrabrošću“, možda je pak mladenačka glupost, ali ono što su Freddie i Truus, njezina sestra, glavne heroine ove priče, pristale obavljati tijekom Drugog svjetskog rata u okupiranoj Nizozemskoj rijetko bi tko olako pristao. (Ukoliko ste bili suviše lijeni da pročitate prednju koricu, uz naslov vam piše da je Djevojka s pletenicama roman o najmlađoj članici nizozemskoga pokreta otpora…) A ne radi se, ako mene (opet) pitaš, o djevojci—radi se o djevojčici. 

...

Ostatak recenzije pročitajte na blogu Bibliopolis!