Historijat

Historijat

Izdavačka kuća "Veselin Masleša" iz Sarajeva, jedna je od najuglednijih izdavačkih kuća na bivšem Jugoslovenskom prostoru, osnovana je 10. juna 1950. godine.

Danas naša izdavačka kuća nosi ime Sarajevo Publishing. Njena prepoznatljivost i njen društveni značaj nisu se promijenili sa promjenom naziva. Sarajevo Publishing je ostao pokretač i nosilac brojnih bosanskohercegovačkih nacionalnih projekata, od udžbeničkih, stručnih, leksikografskih i kulturoloških knjiga i priručnika, do lijepe književnosti, dječije knjige i drugih vrijednih izdanja.

Na blizu sedam hiljada izdanja, koje je naša kuća objavila do danas, kroz desetak biblioteka, koje su postale znak raspoznavanja i biljeg prošlih vremena u ovom segmentu, odgajane su generacije bosanskohercegovačke inteligencije, naučnih radnika i eksperata svih profila. Dovoljno je spomenuti projekte poput biblioteka Kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine, Logos, Lastavica, Ars, te udžbenike i priručnike za osnovne i srednje škole kao i za univerzitete.

Naša odgovornost iz godine u godinu je sve veća prema nastavnicima, učenicima, studentima, jer smo samo u posljednjih nekoliko godina objavili više od 300 udžbenika. Danas je naša kuća vodeća u udžbeničkoj djelatnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Autori, urednici i stručni konsultanti, pokazavši visok nivo znanja, kreativnosti, te uvođenjem novih i modernijih pristupa, učini su naše udžbenike najkvalitetnijim u području za koje su pisani.

Istovremeno je Sarajevo Publishing veliki prijatelj bosanskohercegovačkih porodica i nezaobilazan partner školama, bibliotekama, kulturnim i javnim institucijama. Društveno smo odgovorna kompanija koja svakodnevno radi na unapređenju postojećeg obrazovnog sistema i boljitku naše djece.